Thursday, December 06, 2012

@--KeK Moist Ikan Pemanggang Ajaib--@


Salam Satu Malaysia.  

Dah berapa bulan tepung kek ni dok jadi tepung ja dalam almari ni.  Tu la..pemalas betoi la aku ni.  Tiba-tiba aku terasa nak buat satu perubahan.  Jom kita try masak tepung kek ni guna "IKAN PEMANGGANG AJAIB".  Tak susah pakai tepung ni..Sebelum bancuh aku sms kawan baik ku Siti Aishah bertanyakan berapa banyak sukatan kalau nak bancoh tepung ni sebab aku ni tak de penimbang.  Dah dapat penerangan lanjut aku beranikan diri cuba buat menda ni.  Balik kerja hari sabtu tu terus aku semangat nak buat.  Kat situ suruh masuk minyak. Pastu ternampak minyak jagung yang pernah aku beli sebab nak buat mazola tak menjagi tu.  Mujoq habis minyak tu...tak elok gak beli tak pakai kan...Minyak tu aku masuk 1 1/2 cawan penyukat beras tu. Masuk 3 bijik telur Air hanya 3/4 cawan tu je.  Pastu ternampak..jeng..jeng...cokolat cip dalam peti ais.....Wah macam menarik ni...Ha!apa lagi masuk la kan...

(sori dah tinggal pembungkus je)

(adunan yang telah selamat disatukan. kacau selama 1 minit ja)

(dalam masa 20 minit je kek ni dah masa.  Best gile...Bukak api yang paling rendah sekali. Pasti kan set jam ya..Takut lupa pastu mula la hangit..Mula-mula tu cuak jugak sebab bila ada ja bunyi pelik kat dapor tu asyik tengok je pemanggang tu...)

(ni lah hasilnya...kalo nak cantik lagi kikis sikti-sikit pastu tuang dengan coklat cair ka...buat aising ke..mesti lagi best kan.....Tapi aku nak rasa keaslian.  Jadi makan je macam ni)

Sekian saya untuk kali ni...Selamat mencuba...
Kek ni tahan seminggu ya..Jadi kena habiskan cepat ;-)

2 comments:

saleha said...

tak nak bagi teman rasa ke?

eizra_one said...

nak kasi rasa..tapi sori sayang..keknya udah abis dimakan.. :-)